Taido tutuksi 2019 -kiertueen kokemukset ja tulokset julki
Suomen Taidon käynnistämän Taido tutuksi -hankkeen 2019-2020 tavoitteena on lisätä lajin harrastajamääriä ja tukea seuroja jäsenhankinnassa. Tavoitteen saavuttamiseksi toteutettiin lajikokeilukiertue päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.
Syksyn 2019 tilaisuuksien perusteella keskimäärin viisi prosenttia taidoa kokeilleista siirtyi harjoittelemaan lajia paikalliseen seuraan. Parhaissa kokeiluissa on havaittu jopa 10 prosentin siirtymää.
Suomen Taidon puheenjohtaja Elisa Rousu on erittäin tyytyväinen kiertueen tuloksiin ja sen saamaan vastaanottoon:
”Taido tutuksi -hanke on saanut erinomaisen palautteen ja se on tuonut seuroille kaivattua tukea lajin paikallisen näkyvyyden edistämiseen. Hankkeessa on luotu niin verkostoja kuin toimintatapojakin, joita seurat pystyvät jatkossakin hyödyntämään toimintansa kehittämisessä”, Rousu toteaa innostuneena.
Taidoa harrastetaan hauskanpidon, haasteellisuuden ja oppimisen vuoksi
Taido tutuksi -hankkeen yhteydessä tehtiin kysely uusille taidon aloittaneille harrastajille. Kyselyn avulla haluttiin selvittää muun muassa sitä, mitkä asiat ovat merkityksellisiä lajin aloittajille ja motivoivat heitä liikkumaan.
Tulosten perusteella näyttää siltä, että yleisimmin taidon aloittajat harrastavat lajia sisäisten motiivien ja siihen liittyvien piirteiden kuten hauskanpidon, oman terveyden, itsetuntemuksen, haasteellisuuden, sosiaalisen yhteenkuuluvuuden ja oppimisen vuoksi.
Taido, vartalon ja mielen tie, on japanilainen budolaji
Taidon, japanilaisen budolajin, juuret ovat karatessa ja perinteisessä Okinawa-te’ssä. Taido tarkoittaa suomeksi vartalon ja mielen tietä. Laji esiteltiin virallisesti vuonna 1965. Suomeen taido saapui japanilaisen opiskelijan tuomana Lahteen vuonna 1972.
Taido tutuksi -kiertue jatkuu koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen jälkeen. Projektipäällikkö Tomi Tolsa toivoo jatkoa jo ensi elokuulle, jos päiväkodit, koulut ja oppilaitokset pääsevät palaamaan normaaliin arkeen:
”Toivotamme kaikki mukaan taidoon: monipuoliseen kamppailuharrastukseen, jossa oppii uusia taitoja hauskasti yhdessä kuntoa ja hyvää mieltä kohottaen.”, Tolsa kertoo.
Hankekatsaus (pdf)
YAMK opinnäytetyö (linkki)
Lisätietoja:
Tomi Tolsa
Taido tutuksi -hankkeen projektipäällikkö
Suomen Karateliitto
050-5423431
—
Suomen Taido muodostaa taidon lajikollegion Suomen Karateliitto ry:ssä. Taidon lajikollegio toimii kaikkien suomalaisten taidoseurojen yhdyssiteenä sekä lajin edunvalvojana Suomessa. Taidon juuret ovat karatessa ja perinteisessä okinawa-te’ssä. Taido profiloitui omaksi lajikseen vuonna 1965. Taidossa karaten perinteisiin potkuihin ja lyönteihin tuli mukaan monta uutta innovaatioita: pyörivät ja kierteiset liikkeet, akrobatialiikkeet, nopea ja tehokas jalkatyöskentely sekä vartalon akselin muuttaminen.