MITÄ KILPAILUISSA TAPAHTUU?

 

Kilpaileminen on kivaa!

Kaikissa kansallisissa cup-kilpailuissa on sarjat myös juniori-ikäisille. Junioreille järjestetään myös omat SM-kilpailut. Juniorit kilpailevat harrastuksensa alkuvaiheessa taido trick trackillä, jossa harjoitellaan yleistaitavuutta. Ottelua harjoitellaan o-jissenissä eli häntäottelussa. Harrastuksen edetessä juniorit pääsevät kilpailemaan liikesarjassa eli hokeissa ja myöhemmin ottelussa eli jissenissä. Taidossa kilpaillaan myös joukkuelajeissa: dantai hokei, dantai jissen ja tenkai. Taidossa kilpailijoita ei jaeta painoluokkiin vaan sarjat jaetaan kilpailulajin, iän tai vyöarvon mukaan.

Taidossa kaikkia kannustetaan kilpailemaan tai ainakin siihen, että kaikki kävisivät kokeilemassa, miltä kilpaileminen tuntuu. Kilpaileminen taidossa on jännittävän kutkuttavaa, mutta myös aina vapaaehtoista. Ensimmäinen kilpailuvuosi menee yleensä kilpailemisen harjoitteluun. Menestys tulee ajan myötä, jos on tullakseen. Eli ei kannata lannistua, jos alussa kisat menevät jännittämiseen.

Parhaansa yrittämällä voi päästä vaikka kuinka pitkälle. Taidossa voi kilpailla monipuolisesti jopa MM-tatameille asti ja Suomi onkin Japanin jälkeen menestynein taidomaa maailmassa.

Tutustu kilpailulajeihin

Vinkkejä juniorikisaajalle

Ruoka ja juoma

Kisa-aamuna juniorin on syytä syödä kunnolla, jotta energiaa riittää koko kisapäiväksi. Kassiin pakataan myös kisapäivän eväät ja juomapullo.

Mitä mukaan?

Taidopuvun lisäksi mukaan kannattaa pakata verkkatakki ja -housut, jotka voi laittaa puvun päälle, jottei omaa sarjaa odotellessa tule kylmä. Myös villasukat tms. kannattaa ottaa mukaan. Kassiin pakataan myös taidopassi. Passi kannattaa päällystää vaikka kontaktimuovilla, jolloin se säilyy reissuissa rähjääntymättä.

Kisapaikalle saapuminen

Kisapaikalle on syytä tulla ajoissa ajoissa. Kilpailukutsussa on mainittu, milloin paikalla tulee olla.

Kisavarustus

Kilpailujen aikana päällä on siisti ja puhdas taidovarustus  (villasukat ja verkkarit jätetään tatamin ulkopuolelle.) Pitkät hiukset laitetaan letille tai ponnarille hiuslenkillä. Pinnit ym. kovat ja terävät hiuspidikkeet voivat irrotessaan vahingoittaa kilpailijaa itseään tai toista kisaajaa. Myös korut otetaan pois samasta syystä.

Kisapaikalla

Kilpailuvuoro tarkistetaan kilpailupaikan seinälle ripustetuista kaavioista. Kaavioissa ylempi kisaaja laittaa päälleen punaisen vyön ja alemmalla rivillä oleva valkoisen vyön. Kilpailijoiden kannatta pitää itsensä itsesi lämpimänä suoritusta odotellessa. Tukijoukkojen on syytä huolehtia, että juniori syö ja juo tarpeeksi.