JUNIOREIDEN VYÖJÄRJESTELMÄ

Junioreilla on taidossa oma vyökoejärjestelmä (mon-järjestelmä)

Eri värisiä raitavöitä suoritetaan vuosittain ja jokaiseen vyöhön suoritetaan yksi mon-merkki. Järjestelmä rakentuu niin, että se tukee juniorin kehittymistä, antaa onnistumisen elämyksiä ja selkeän mittarin juniorin edistymisestä.

Mon-merkit ja raitavyöt suoritetaan salikokeissa omalla salilla. Valkoinen vyö raitoineen ja mon-merkkeineen on vyöarvona 7. kyū. Kyū (jap. 級, ”taso”) on japanilainen käsite, joka kuvaa taitolajin harjoittajan oppilasarvoa. Kyū-arvoa käytetään oppilasasteen osoittajana japanilaisissa budōlajeissa.

Sininen vyö (ja vyöt siitä eteenpäin) suoritetaan aluevyökokeessa. Niin sanottuihin värivöihin ei suoriteta enää mon-merkkejä.

Junioritasolla ei harjoitella hokeita (liikesarjaa), vaan tähdätään taidon perusteiden eli tekniikoiden ja liikkumisen oppimiseen. Noin 11-12 vuotiaana juniori voi siirtyä junioriryhmästä eteenpäin, eli ryhmään, jossa harjoitellaan hokeita ja tähdätään sinisen vyön kokeeseen. Ryhmä voi olla seurasta riippuen esim. yhteinen ryhmä Taido Coren jatkoryhmän kanssa, edistyneiden junioreiden tai nuorten oma jatkoryhmä tai vaikka hokei-painotteinen treenivuoro aikuisten kanssa.

Mutta entäs sitten se musta vyö?

Musta vyö on monen taidokan harjoittelun päämäärä. Vaikka musta vyö voi tuntua vaikealta saavuttaa, niin matka kohti mustaa vyötä edistyy kuitenkin vyöaste kerrallaan. Valkoisen vyön jälkeen suoritetaan sininen, sitten vihreä, kaksi eritasoista ruskeaa vyötä, jonka jälkeen edessä on mustan vyön suorittaminen. Taidossa mustat vyöt ovat daneja. Dan-arvo (jap. 段位) on kamppailu- ja budolajeissa käytettävä opettaja-aste. Mustaa vyötä pääsee suorittamaan, kun on täyttänyt 18-vuotta.